Marianne Rovas Olsen

Marianne Rovas Olsen (1954-2020) vokste opp i Hammerfest. Som 13-åring fikk hun sitt første kamera, et Kodak bokskamera. Inspirert av kunstnere som Kåre Kivijervi, Diane Arbus og Dorotha Lange, begynte hun å fotografere og også fremkalle bilder i mørkerom. Hun fikk et Yashica speilreflekskamera til konfirmasjonen, et kamera som kom til å følge henne overalt, også når hun gikk turer i fjellene på Kvaløya. Siden den gang har hun rettet blikket mot landskapet rundt seg, det være seg den nordnorske naturen, eller den sosiale kulturen som har formet henne.

Mellom tromme og bibel

Selv sa Marianne at hun kulturelt befant seg et sted mellom tromme og bibel, og at hun hentet både styrke og inspirasjon fra sin sjøsamiske identitet.

Foto: Seriøsgruppa

I 1975 ble hun del av performancegruppen Seriøsgruppa som etterhvert utviklet seg til det kvinnelige kunstnerkollektivet Sfinxa (1976-1979).

I overkant av 300 fotografier fra Rovas Olsens fotosamling er del av boken «Vi spiste, sov og drakk feminisme» som utgis på Sfinxa Forlag i september 2020. Samtidig debuterer hun på Høstutstillingen med fotografiet «Støtt de lesbiske i Kina og Albania». 

I 2020 så Rovas Olsen på samlingen sin med et nytt blikk, og med utgangspunkt i fotosamlingen og en koffert med dagbøker skrev hun fortellinger om å være ung i en grensesprengende tid.

Boken «Fremtiden er ikke lenger hva den pleide være» ble utgitt på Matriarken Forlag i 2021. Rovas Olsens urfremførelse av lydboken med samme tittel blir utgitt på samme forlag i 2021. Marianne Rovas Olsen sitt kunstnerskap rommer over tusen svart/hvitt-fotografier utelukkende av kvinner, de fleste lesbiske aktivister tilknyttet Kvinnehuset i Oslo. Rovas Olsens samling viser i bilder aktivismen og livene til en gruppe lesbiske aktivister som sammen utviklet et særegent kunst- og kulturuttrykk.

Kommende utstillinger/utgivelser
2022: Separatutstilling på Kunstplass, contemporary art, Oslo
2022: Del av utstillingen «Lesbene gjør opprør» på Kvinnemuseet, Kongsvinger
2022: Kunstboken Marianne Rovas Olsen på Matriarken Forlag
2021: Utgivelse av papirboken «Fremtiden er ikke lenger hva den pleide å være» på Matriarken Forlag
2020: Utgivelse av lydboken «Fremtiden er ikke lenger hva den pleide å være» på Matriarken Forlag