Serier og filmer

Queen Gambit

/Queen Gambit – serie på Netflix
En serie som starter med en jente som plasseres på barnehjem. Møte med en kjeller, vaktmester, et sjakkbrett og piller. Suggererende fortelling der bilder, farger, lyd og replikker er satt sammen på mesterlig vis. Dette er filmhåndverk av ypperste klasse. Beth Harmon spiller hovedrollen og Castingen er slående. Alle skuespillerne skinner sammen og hver for seg. 

Queen’s Gambit er lagt til 1950 og 1960-tallet. Åtte år gammel sendes  Beth Harmon på barnehjem etter å ha overlevd  morens forsøk på å ta livet av de begge.

Beth som absolutt får med seg det som skjer i omgivelsene er knapp med ord. Hun får en god venn i den mer utadvendte Jolene som forteller Beth hvordan hun best får utbytte av de grønne pillene de får utdelt om kvelden. I pillerusen ser Beth for seg trekkene på sjakkbrettet og repeterer partiene hun har spilt i kjelleren medbarnehjemmets vaktmester, Mr. Shaibel. Det tar ikke langt til før Mr. Shaibel forstår at Beth har anlegg for sjakk. 

Serien følger Beth fra opplæring i sjakk med vaktmesteren på barnehjemmet, til mesterskap og kamp mot stormesteren Borgov i Moskva. 

Utfordringer  i form av pilleavhengighet,  en dedikert og alkoholisert fostermor og en uinteressert fosterfar. Kristne sponsorer med en politisk agenda og et sjakk-miljø som elsker spillet mer enn spillerne. 

Lenke til Queen Gambit på Netflix