Proulx, Annie: Ville veier 
Noveller
Oversetter: Ragnhild Eikli.
Pax 2006.

Bokomtale av
Inger Andersen

Med mye himmel over.

”Det triste, store ansiktet og den froskebrede munnen passet ikke til kroppen hans, men den dempede stemmen holdt det hele sammen”. Slik beskriver en språklig mester en av sine figurer.

Annie Proulx (uttales Proo) skrev novellen bak filmen Brokeback Mountain, og romanen bak filmen The Shipping News. Hun har et stort forfatterskap bak seg. Hennes landskap er det rurale Wyoming, USAs tynnest befolkede stat, og hennes mennesker er ofte langt nede på rangstigen – gårdsarbeidere, slitne, tørkerammede bønder, dagarbeidere – noen vel det vi på godt amerikanisert norsk kan kalle ”white trash”. Og hun skildrer dem med alle sine svakheter og ikke uten en god porsjon sympati.

Originaltittelen er ”Bad dirt”, noe som kan henspille på flere ting, blant annet dårlige grusveier ute i bushen, eller menneskelig bunnfall. Flere av novellene er lagt til den ørlille småbyen Elk Tooth, og klientellet på baren Pee Wee’s.

I en av novellene bestemmer denne gjengen seg for å finne ut hvem som greier å få lengst skjegg i løpet av et år (Konkurransen), i en annen er det dama bak bardisken som finner på en lur måte for å vinne over gigantfarmernaboen. Forfatteren kan også skildre folk ”utenfra” (med en viss skadefryd), og deres romantisering av landlivet og forsøk på passe inn (Mann kryper fram fra trærne). Hun kom for øvrig selv flyttende østfra til Wyoming. 

På sitt beste er disse novellene svært, svært gode, og hun overrasker hele tiden. Det er nesten umulig å gjette hva som vil skje. Novellene har ofte en barsk humor, også der hvor temaet egentlig er tragisk. I tillegg er språket hennes en nytelse å lese, presist, saftig, til tider rått, og oversetteren har gjennomgående gjort en glimrende jobb. Har du ikke sans for noveller, prøv denne! Er du mann og synes skjønnlitteratur er for kvinnfolk, prøv denne!