Carol Hanisch er en amerikansk radikalfeminist født i1942. Hun er medstifter og medlem av New York Radical Women og Redstockings. Av bemerkelsesverdig arbeid står “The Personal is Political” (1969). Hanisch er best kjent for å popularisere uttrykket “det personlige er politisk” i et essay fra 1970 med samme navn. Hun tar imidlertid ikke ansvaret for uttrykket og hevder tittelen ble lagd av redaktørene av Notes, Shulie Firestone og Anne Koedt, ¨Women’s Liberation” andre utgaven fra 1970  hvor essayet ble publisert. Hanisch sto også bak ideen til  Miss America-protesten i 1968 og var en av de fire kvinnene som  hang et kvinnelig frigjøringsbanner over balkongen på Miss America-festivalen, og forstyrret saksgangen. 

 Med andrebølge-feminismen i USA kom “Up Against the Wall Miss America” – en aksjon der feminister satt søkelyset på konseptet missekonkurranse. Protester og demonstrasjoner mot missekonkurranser er noe feminister over hele verden har deltatt i.

I Norge var det Nyfeministene  som sto bak den første aksjonen mot missekonkurranser som ble arrangert i Bergen i 1971. To av aksjonistene  var lesbiske. På Vestres Hus i Oslo ble det i 1973 også gjennomført en aksjon mot homsenes årlige missekonkurranse. Det hjalp ikke at missene var menn. De to aksjonistene ikledde seg vadmelsaktige bukser,  bukseseler, rutete skjorter og sixpence. Med hver sin tente sigar i munnviken forårsaket de hyl og skrik fra homsene i forsamlingen. Aksjonistene eller performanceartistene som de nok ville bli kalt i dag, ble deretter fysisk angrepet av sinte homofile menn, kastet ut fra Venstres Hus og endte sammen med en del solidariske kvinner på gaten; fortumlet, litt oppjaget og egentlig ganske fornøyd. 

I boken “Vi spiste, sov og drakk feminisme” som man kan få kjøpt her finner du mer om de første aksjonene mot missekonkurranser i Norge som blant annet førte til at “Lesbiske feminister” ble født. Uttrykket “Det personlige er politiske og det politiske er det personlige” ble og en del av den norske frigjøringskampen for kvinner som og beskrives i overnevnte bok.

Side 67 i boken “Vi spiste sov og drakk feminisme” der uttrykket “Det personlige er politiske og det politiske er det personlige” forklares. Tegningen av treet er laget av Elise Christie.

Kilder; WIkipedia og “Vi spiste sov og drakk feminisme” 

#kvinnefrigjøring #andrebølgefeminisme #Carol Hanisch
#Missekonkurranser #UpAgainstTheWallMissAmerica