Ali Smith – Levende bilder

Ali Smith,
Levende bilder
Oversetter:
Merete Alfsen.
Pax. 2006

Bokomtale av 
Anne Bratberg  

Tilfeldig…? 

Dette er boken om Amber (som betyr rav) og familien Smart. Familien er på sommerferie i Norfolk i nord-England.  Vi møter mor Eve, som er forfatter, far Michael, som er professor, og barna Magnus oppløpen og oppskrudd tenåring, og Astrid, som er en veslevoksen 12-åring.

I sommeridyllen til denne på utsiden så vellykkede familien kommer plutselig Amber, med kamera og sin sterke personlighet, og overtar hele styringen. Hun legger aldri fingrene imellom når hun snakker til folk, og direkte tale på den måten hun bedriver er ikke akkurat hverdagskost i familien Smarts omgangskrets.

Gjennom korte kapitler sett ut fra de forskjellige familiemedlemmenes ståsted forstår vi hva Amber er i ferd med å gjøre. Hun får hver enkelt til å se seg selv og verden i et nytt lys, ikke alltid behagelig, riktignok. Hun virker ofte slem og manipulerende, men samtidig ser man at hver av personene får en større forståelse og utvikler seg i løpet av sommeren.

Men det er ingen som stiller spørsmål ved at Amber kom, og hvorfor det var en selvfølge at hun skulle bli en del av familien. Ambers historie får vi bare i små glimt.

Plutselig har Eve fått nok, og jager Amber bort fra familien. Drama! Når de kommer hjem fra ferien er huset tømt for absolutt alt, til og med kranene på vaskene, og dørhåndtakene…

Amber har “gitt” dem muligheten til å begynne på nytt, og det gjør de. Hva som skjer med de forskjellige personene skal jeg ikke si noe mer om her, les selv!

Boken er en underlig blanding av spenningsroman, litterær roman, en fortelling om filmens utvikling i England (Amber ble unnfanget i en kino), noen ganger ble jeg helt oppgitt over at jeg ikke fikk vite mer om hva som hadde hendt før selve handlingen tok til, men jeg måtte lese til siste slutt!

Ali Smith er fra Skottland, men bor nå i Cambridge. Hun har fått flere litterære priser for bøkene sine, ”Levende bilder” fikk Whitbread-prisen i 2005. Andre bøker på norsk er bla Hotell Verden (2004) og novellesamlingen ”Hele historien og andre historier” (2005).