Stillbilde fra filmen.

Det startet på 70-tallet med at Deborah Edel og Joan Nestle var frustrert over kvinneforakt og homofobi innenfor akademia. De så hvordan deres egen historie forsvant mens de skapte den, og de dannet Lesbian Herstory Archives og begynte møysommelig å samle stoff om lesbiske for å bygge opp et arkiv. I over 40 år har de bokstavelig talt reddet lesbisk historie fra søppelbøtta.

Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen Megan Rossman har sammen med produsent Caroline Que laget filmen «The Archivettes» om hvordan verdens største arkiv om og med lesbiske kvinner ble til. Filmen er både en fortelling om hvordan arkivet ble laget og en hyllest til det som blir kalt feminismens andre bølge.

For oss i Norge er «The Archivettes» en særlig spennende film fordi den ikke bare dokumenterer en felles historie vi hadde med amerikanske lesbiske, men viser nødvendigheten av å samle og få frem vår egen rike og spennende historie, som har ført oss hit vi er i dag. Og vi er begynt. Tonje Gjevjons prosjekt «det må finnes noe andre som reagerer på utviklinger der ute» førte til boka «Vi spiste, sov og drakk feminisme» med tekst av Inge Ås dokumentert gjennom hundrevis av bilder fra Marianne Rovas Olsen-samlingen. Boka er en rikholdig dokumentasjon fra kvinnemiljøet særlig i Oslo på 1970-tallet, og nå venter vi på filmen om lesbisk historie fra 80-tallet og mot millenniumskiftet. «The Archivettes» er en inspirerende oppfordring til å få frem mer av vår egen lesbiske historie i Norge. 

Du kan bestille Vi spiste, sov og drakk feminisme Her