BBC rapporterer at Equality and Human Rights Commission (EHCR) har avsluttet sitt medlemskap i Stonewall UKs mangfoldsprogram. Medlemsorganisasjoner betaler for å bli listet opp som støtteorganisasjoner på Stonewalls nettsider. Over 800 offentlige og kommersielle organisasjoner har betalt Stonewall for å bli satt opp som medlemmer av programmet. 

Bryter med kvinners og barns rettigheter

Stonewall UK, som tilsvarer foreningen FRI i Norge, er en lobbyorganisasjon som blant annet jobber med formidling og anbefalinger om rettigheter forbundet med seksualitet og kjønn. Men i likhet med FRI og andre skeive organisasjoner har de mottatt økende kritikk for at anbefalingene de gir bryter med kvinners og barns rettigheter. 

Diskriminering mot mennesker med likekjønnstiltrekning – spesielt lesbiske

I UK har Stonewall også blitt anklaget for at informasjonen de formidler om kjønn og seksualitet fører til diskriminering mot mennesker med likekjønnstiltrekning, spesielt lesbiske, og at deres fremstilling av lesbiske som hatefulle og transfobiske er trakassering basert på kjønn og legning. Allison Bailey er en lesbisk kvinne som har blitt omtalt som leder av en hatorganisasjon, fordi organisasjonen hun jobber for, LGB Alliance, fokuserer på likekjønnstiltrekning. Hun har nå lykkes i å få saken sin mot Stonewall UK vurdert av britisk rettsvesen.

 

Konflikten har rot i en endring i mange skeive organisasjoners dagsorden, der rettigheter og anti-diskrimineringsarbeid basert på kjønn og likekjønnstiltrekning har blitt erstattet med konseptet “identitet”, spesifikt “kjønnsidentitet” og “seksuelle identiteter”. Lesbiske har protestert mot konsekvensene av denne endringen i over et tiår. 

 

European Court of Human Rights trekker seg fra Stonewalls mangfoldsprogram

European Court of Human Rights (EHCR) trekker seg fra Stonewalls mangfoldsprogram samme uke som Essex University publiserte en kritikk av Stonewalls anbefalinger til deres ansatte. I kritikken påpeker de at det ikke er juridisk begrunnelse for flere av anbefalingene, som blant annet inkluderte feilinformasjon om rettigheter forbundet med bruk av toaletter i samsvar med kjønnsidentitet. I følge Englands Equality Act skal kjønnssegregerte tjenester og rom være basert på biologisk kjønn, ikke kjønnsidentitet. 

 

Kjønnsidentitet er ikke en beskyttet karakteristikk i britisk lov, og England har heller ikke selvidentifisering av juridisk kjønn. Det som er en beskyttet karakteristikk er medisinske og kirurgiske inngrep, og mennesker som har gjennomgått såkalte kjønnsbekreftende behandling har beskyttet status som en forlengelse av dette. 

 

Stonewall UK har siden EHCR trakk seg skjult listen over medlemsorganisasjoner, noe som vekker spekulasjoner om flere organisasjoner har begynt å trekke seg.

På Graham Linehams (Glinner) Youtubekanal snakker Glinner med Arty Morty, Helen Staniland og etterhvert Maya Forstater om hvordan Stonewall nå faller fra hverandre. Glinner, Arty og Helen er fast panel og underholdende å høre/se på.