I februar meldte styreleder i WHRCNorge Christina Ellingsen nettlesertillegget Shinigami Eyes til Datatilsynet for brudd på personvern, for å brennmerke personer basert på seksuell legning, politisk standpunkt og livssyn.

Datatilsynet har nå informert Ellingsen om at de tar saken hennes videre, og de krever nå redegjørelse fra utvikleren. 

– Selvom flere har klaget nettlesertillegget til Datatilsynet, er det kun min klage på vegne av Women’s Human Rights Campaign Norge som tas videre, sier hun og fortsetter: 
– Det er alvorlig at kvinner – spesielt lesbiske – utsettes for denne formen for brennmerking, kun for å påpeke noe så grunnleggende som at kvinner er hunkjønn, at det å være lesbisk er å være likekjønnstiltrukket, at kun kvinner kan bli mødre eller at jenter har rett til toaletter og garderober der de ikke er under oppsyn av hankjønn.

Nettlesertillegget Shinigami Eyes har også blitt brukt til å drive trafikk til en rekke artikler på nettsiden Rationalwiki der deltakere av WHRCs underskriftskampanje regelrett har blitt forfulgt, svartmalt og doxxet. 

Disse artiklene har blitt anmeldt til politiets sikkerhetstjeneste for psykisk terror og et angrep på demokratiet. Nettsiden Rationalwiki har forsøkt å fjerne de artiklene det gjelder, da de innholdt uverifiserbare anklager og var grovt injurierende. Å sammenligne kvinner med høyre-ekstremister og folkemordere for å påpeke grunnleggende fakta er trakassering.

Det har utviklet seg en aksept for trakassering mot kvinner som snakker om kjønn som er hinsides en hver fornuft. Det er positivt at Datatilsynet gjenkjenner problemstillingene med Shinigami Eyes, og nå tar affære.

WHRC Norges pressemelding om klagen vi sendte inn i februar 2021 her.