Akronymet TERF ble først brukt i 2008 for å beskrive en gruppe kvinner som ikke ønsket at Michfest kvinnefestival – en festival av og for lesbiske kvinner – skulle inkludere selvidentifiserte transkvinner. For dette ble festivalen utsatt for en systematisk svartmalingskampanje, som til slutt resulterte i at den ble stengt ned. Michfest varte i 40 år, men ble fjernet etter press fra transkvinner som mente den var ekskluderende.

Michfest 1977 (Image: Facebook/Michigan Womyn’s Music Festival/Joan E. Biren)

Et par måneder etter at transaktivister lykkes i å stenge festivalen, ble en av de mest fremstående aktivistene – transkvinne Dana Rivers – arrestert for det brutale mordet på lesbiske Patricia Wright og Charlotte Reed og deres sønn Benny

Dana Rivers – David Warfield – knivstakk og skjøt paret og deres sønn til døde, satte fyr på garasjen deres i et forsøk på å skjule spor, før han forsøkte å stjele Wrights motorsykkel og flykte fra stedet. Han ble arrestert av politiet på åstedet, dekket av blod, og innrømmet drapene.

Det vi ikke har fått høre om er motiv. Faktisk har vi ikke fått høre mye om denne saken i det hele tatt. Mange kvinner ønsker å vite om Warfield/Rivers nå soner med andre kvinner. Dette er umulig å finne svar på, for det er satt lokk på saken. 

Dette er ofte tilfellet med saker som involverer transpersoner. Jessica/Jonathan Yaniv forsøkte også å holde sine søksmål mot utenlandske skjønnhetsteknikere lukket for offentligheten. 

TERF har alltid vært et hatord brukt mot kvinner som forholder seg til biologisk kjønn, og har alltid vært brukt i kombinasjon med trusler om vold, voldtekt og drap – spesielt mot lesbiske. En av de tidligste, mest aggressive brukerene av begrepet skal nå møte dom for det brutale drapet på to lesbiske og deres sønn. 

Det er vanvittig at dette begrepet fremdeles brukes av mennesker som i fullt alvor forlanger at begrepet skal tolkes som noe nøytralt – til tross for overvelvende bevis på begrepets kvinnefiendtlige, voldelige opphav. Terf er et hatord som brukes mot kvinner for å true dem til stillhet.

Det har aldri eksistert en ideologisk retning som omhandler å ekskludere mennesker på grunn av trans-status. Det eneste som eksisterer er kvinner som vil ha frihet til å kunne ekskludere hannkjønn – uavhenging av hvilken personlige trosoppfattelse disse hankjønnene måtte ha – fra festivaler, fra datingvaner, fra kvinnefengsler og fra kvinneforeninger.  

Kvinner som kategorisk ekskluderer hankjønn har alltid vært kontroversielt. Men de nivåene av kvinneforakt spesielt  lesbiske har vært utsatt for det siste tiåret er uten sidestykke.

På bildet ser vi menn fra Rød Ungdom  i Trøndelag som bærer  parolen Føkk Terf på 8.mars 2020. Parolen ble ikke vedtatt på parolemøte og er et eksempel på hvordan menn ignorerer kvinners demokratiske prosesser for å trakassere kvinner.

På bildene nedenfor ser vi en dokumentasjon (utvalg) fra en aksjon på 8.mars parolemøte 2021 der kvinner skremmer kvinner som er kjønnskritiske ved å ha backdrop med parolen overfor der det står Føkk terfer-Transkvinner er kvinner. På bildene: Martine Hammervold-Austinat, Tale Hammerø Ellingvåg. Hanne Torgersen og Elin Espmark Wibe.